BenjiRolunkHirekOrokbefogadasHogyan tudsz segiteni
Kézdivásárhely
Irányító szám:
525400
Kovászna megye
Szabó Jenő utca 1 szám, 3 tömbház, B lépcső, 2 lakrész

Adószám: 29783237

Banki számlaszám: RO21 VBBU 2511 CV13 4922 2799
Volksbank Romania

Tel: 0726 310 384
Fax: 0367 569 883
Mobil: 0755 075 170
www.help-benji.ro
benji@help-benji.ro
Facebook: Benji Állatvédő Egyesület

A haláltól menekültek meg a kóbor kutyák: az alkotmány védi őket!


    Megmenekülnek a kegyes haláltól a kóbor kutyák Romániában, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az erről szóló jogszabályt.
    A román parlament november végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint a városi hatóságok befoghatják és elpusztíthatják az ebeket, ha harminc napon belül senki sem fogadja be őket. A polgármesteri hivataloknak helyi népszavazással vagy közvélemény-kutatással kellett volna megbizonyosodniuk arról, hogy a polgárok egyetértenek-e ezzel a gyakorlattal.
    Az alkotmánybíróság azonban a jogszabálynak éppen azt a két cikkelyét nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek, amelyek a kutyák kegyes halál révén való elpusztítását szabályozták.
    A román állatvédő egyesületek hónapok óta tiltakoznak az általuk "barbárnak" nevezett jogszabály ellen. Szerdán is tüntettek a román parlament épülete előtt, ahol az alkotmánybíróság is székel. A tiltakozók üdvrivalgással fogadták a talárosok döntését.
    Az alkotmánybírósági határozatnak nem örülnek az ebek agresszivitásától tartó lakósok. Romániában, főleg Bukarestben okoznak gondot a gazdátlan kutyák, hiszen becslések szerint negyvenezer állat garázdálkodik az utcákon. Korábban befogták és ivartalanították őket, így egy ideig csökkent a számuk, de néhány éve ismét szaporodni kezdtek. Így továbbra is több ezer ember szorul kezelésre évente kutyaharapás miatt.
    A most alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabályban megfogalmazott radikális módszerrel legutóbb a 2000-es évek elején Traian Basescu volt bukaresti főpolgármester - Románia jelenlegi államfője - próbálkozott, de akkor is zátonyra futott a próbálkozás, miután olyan hírességek tiltakoztak a kutyák megölése ellen, mint Brigitte Bardot francia színésznő.

 Forrás: MTI