BenjiRolunkHirekOrokbefogadasHogyan tudsz segiteni
Kézdivásárhely
Irányító szám:
525400
Kovászna megye
Szabó Jenő utca 1 szám, 3 tömbház, B lépcső, 2 lakrész

Adószám: 29783237

Banki számlaszám: RO21 VBBU 2511 CV13 4922 2799
Volksbank Romania

Tel: 0726 310 384
Fax: 0367 569 883
Mobil: 0755 075 170
www.help-benji.ro
benji@help-benji.ro
Facebook: Benji Állatvédő Egyesület

A "Benji" Állatvédő Egyesület leírása

Egy kutyának nem kell se luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák.
Beéri egy útszélen talált bottal.
Lehetsz gazdag vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkelütött, a kutyádnak mindegy.
Ő csak szeretetet kér és ad. (Marley és én c. film)

Megalapítás
A "Benji" Állatvédő Egyesületet 12 alapítótag hozta létre Kézdivásárhelyen, hogy megoldást találjon a jelentős problémára, ami a kóbor kutyákat illeti. Az alapító tagok: Ábrahám László, Dezső Csongor Attila, Farkas Imola, Forró Béla, Imets László, Kovács Etele, Kovács Szidónia, Kövesdi Zoltán, Lénárt Zsuzsa, Mihály István, Németi Boglárka, Szabó Krisztina.


Az egyesület elnöke Kovács Etele, alelnöke Forró Béla.

Rengeteg kutya kóborol az utcákon, éhezve és rossz egészségi állapotban. Gyakorta hallunk véleményeket arról, hogy miként is lehetne ezt a problémát megoldani, de annál kevesebb az olyan hír, ami arról számolna be, hogy valaki cselekedett is az ügy érdekében. A "Benji" Egyesület erre a problémára fog megoldást nyújtani Kézdivásárhelyen és környékén. Ez nem csak állatbaráti, hanem közegészségügyi és közbiztonsági kérdés is.

A szervezet céljai:
- a gazdátlan ebek befogása
- átmeneti otthon biztosítása a gazdátlan ebek számára
- a befogott kutyák állatorvosi ellátása és felkészítése örökbefogadásra
- örökbefogadási programok szervezése
- a kutyapopuláció ivartalanítása, meggátolva így a felesleges szaporulatot
- a lakosság számára előnyös, a kisállattartással kapcsolatos szolgáltatások nyújtása.
- a lakosság oktatása a felelősségteljes állattartásra.
- állatokkal (kutya, macska, ló, stb.) szemben elkövetett kegyetlenkedés, állatkínzások megfékezése a hatóságok bevonásával.
Az egyesület nem titkolt célja, hogy szeretné a kutyatartást szabályozás alá helyezni és ezen szabályok betartását ellenőrizni. Úgy gondoljuk ahhoz, hogy a kutyatartók és a többi lakos közti konfliktushelyzetek elkerülhetők legyenek, a kutyatartóknak több alapszabályt is be kell tartaniuk (a kutyaürülék összeszedése, kizárólag pórázon történő sétáltatás, kötelező oltások beadása stb.). Ezeknek a szabályoknak a betartását azonban csak akkor lehet megkövetelni, hogyha nincsenek az utcán kóbor ebek és a kutyafuttatásra is van lehetőség.
A létesítményt szeretnénk legalább részben önfenntartóvá tenni ezért több szolgáltatási, kereskedelmi és hosszabb távon termelési tevékenység is szerepel a terveinkben.

Tevékenység
Ezen célok eléréséhez illetve ezekhez a tevékenységekhez intézményesíteni fogjuk az egyesület tevékenységét és létrehozunk egy jól szervezett komplexumot, amelynek a részeit képezik:
- kutyamenhely
- állatorvosi rendelő
- karantén az újonnan befogott kutyák számára
- kutyafuttató (a város lakossága is látogathatja)
- kutyakiképző pálya (lehetőség bemutatókra, versenyekre)
- állat-gyógyszertár és -üzlet

Működtetés
Az egyesület és a kutyamenhely működését a következő forrásokból szándékozzuk fenntartani: tagsági díjak, folyamatos támogatás a városi költségvetésből, hazai és külföldi pályázati pénzek, adományok, saját szolgáltatásokból származó nyereség, önkéntes munka.
Az egyesület fizető tagságát nagy mértékben meg szándékozunk sokszorozni, valamint szimpatizánsokat is szeretnék bevonni a működésünkbe, akik önkéntes munkájukkal segítenék a szervezetet.
Azok a cégek és magánszemélyek akik nagyobb adománnyal járulnak hozzá a működésünkhöz az egyesület tiszteletbeli tagjává vállnak.
Egyesületünk felvette a kapcsolatot és segítséget fog kapni külföldi szervezetektől is.

Létrehozási terveink három nagy szakaszra bonthatók le:
- a terület belakása: a terület körbekertelése, kennelek kialakítása, futtató elkülönítése (átmeneti, félteljesítményű működés megkezdése)
- az épület felépítése: vízhálózat, szennyvízhálózat kiépítése, épület felépítése, villany bekötése, fűtésrendszer beszerelése
- a teljes beindítás előkészítése: jármű vásárlás, állatorvos szerződtetése, bútorzat berendezése, állategészségügyi felszerelések és gyógyszerek beszerzése, állattartási felszerelések beszerzése

Támogatóink
A Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal megalapozta a kutyamenhely létrehozását, a szentkatolnai út mellett 1.4 hektár földet biztosítanak erre a célra, a területet elegyenesítik, a területhez vezető földutat leaszfaltozzák. Továbbá ugyancsak a Polgármesteri Hivatal fogja közművesíteni a területet, saját kutat fúrnak, pöcegödröt és hozzátartozó víz és szennyvízhálózatot fektetnek le.
A Polgármesteri Hivatal 50 000 is lejjel betársul a létrehozási költségekbe.
Az Electrica cégtől ígéretet kaptunk, hogy ingyen bekötik a villanyt a fent említett területre.
A kézdivásárhelyi Székely Kutya Klub tagjai, akikkel szorosan együttműködünk, már elkészítették az épület bútorzatának nagy részét különböző támogatók által adományozott alapanyagokból.

Egyesületünk felvette a kapcsolatot és segítséget fog kapni a következő külföldi szervezetektől:
A Romanian Animal Rescue INC már válaszolt is levelünkre. Az ő segítségükkel mar több mint 12.000 kutyát ivartalanítottak Romániában és soknak közülük sikerült új otthonra tálalni. Reményeink szerint a segítségükkel majd Kézdivásárhelyen is szervezhetünk ivartalanító kampányt.
A másik jelentős szervezet, amellyel sikerült felvenni a kapcsolatot a Worldwide Veterinary Services nevű szervezet, akik világszerte küldenek csapatokat az állatok megmentésére. 59 országban vannak jelen a csapataik és több mint 203 állatmentő szervezetet segítenek. Ők is pozitív visszajelzést küldtek a menhely alapításával kapcsolatban és felajánlották segítségüket.
A hazai szervezet közül az SOS DOGS Alapítvánnyal beszéltünk, akik tanácsokkal fogják majd segíteni a munkánkat.
Ezenkívül más szervezetek is biztatták kezdeményezésünket és erőforrásaikhoz mérten segítségüket ajánlották fel.

Egyesületünk nagyon jó kapcsolatban van, és kölcsönös segítségben részesítjük egymást a sepsiszentgyörgyi Nez Perce Egyesülettel, amely a Szépmezői Kóborkutya Menhelyet működteti.
Terveink megvalósításához minden kézdivásárhelyi szervezetet együttműködésre szeretnénk felkérni, egyes szervezetek természetüknél fogva nem tudnak segíteni, de a morális támogatás is sokat számit.
Az eljövendőben felkeressük és együttműködésre kérjük fel a következő szervezeteket: Székely Kutya Klub, Zöld Nap Egyesület, Free Frog Riders Motoros Klub, Flagellum Dei Motoros Klub , Rák Ellen A Jövőért Egyesület, Pro Pectus Egyesület, Whoquiki Egyesület, Next Egyesület, Bóbita Egyesület, Nők Egyesülete, Kézdivásárhelyi Sport Egyesület, Szekler Bikers, Caritas, Vitéz Rend, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Erdélyi Magyar Ifjak kézdivásárhelyi szervezete, Kézdivásárhelyi Gyermekotthon és Rehabilitációs Központ, Kézdivásárhelyi Diáktanács, Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet, Kézdivásárhelyi Cserkészek, stb.

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél résztvenni az otthontalan kisállatok megmentésében, szívesen látunk a szervezetünkben.